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RE: Business Development Corporation 
 
Dear Mr. : 
 
 We are responding to your letter of June 20, 2003, requesting an interpretation of several 
sections in Title 31, Chapter 24 of the Revised Code of Washington. 
 
Question No. 1:  Definition of “Financial Institution” & Application 
 
 RCW 31.24.010(2) states: 
 

“Financial institution means any banking corporation or trust 
company, national banking association, savings and loan 
association, insurance company or related corporation, 
partnership, foundation, or other institution engaged primarily in 
lending or investing funds.” 

 
[Italics added.] 
 

RCW 31.24.020 states: 
 

“The secretary of state shall not approve articles of incorporation 
for a corporation organized under this chapter until a total of at 
least ten national banks, state banks, savings banks, industrial 
savings banks, federal savings and loan associations, domestic 
building and loan associations, or insurance companies 
authorized to do business within this state, or any combination 
thereof, have agreed in writing to become members of said 
corporation.” 

 
[Italics added.] 
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 In addition, RCW 31.24.040 states: 
 

“Notwithstanding any rule at common law or any provision of any 
general or special law or any provision in their respective 
charters, agreements of association, articles of organization or 
trust indentures:  

     (2) All financial institutions are hereby authorized to become 
members of the corporation and to make loans to the corporation 
as provided herein . . . “ 

[Italics added.] 

 Based on a reconciliation of the three statutes above, we conclude the following:  While 
any financial institution, as defined in RCW 31.24.010, is authorized to become a member of 
Business Development Corporation  you must nonetheless meet 
the specific requirements of RCW 31.24.020 before the Department of Financial Institutions can 
certify your Articles of Incorporation.  That is, Business Development Corporation 

 must have at least ten charter members from these specific 
categories before its Articles of Incorporation can be certified. 
 
 Whether this restriction was the intent of the Legislature can only be deduced from the 
plain language of the statutory provisions, taken in context and as a whole.  That is their plain 
meaning, so we must apply that plain meaning. 
 
Question No. 2:  Corporation as Member   
 
 While  Corporation makes loans, it presumably, as you have stated to us, is 
primarily a utility company.  Thus, it does not meet the definition of “financial institution” pursuant 
to RCW 31.24.010(2) cited above.  You should consider, however, the provisions of RCW 
31.24.040(1) that would allow  Corporation to become a stockholder of the Corporation. 
 
Question 3:  Member But Not Shareholder? 
 
 RCW 31.24.010(3) states: 
 

“Member means any financial institution authorized to do 
business within this state which shall undertake to lend money to 
a corporation created under this chapter, upon its call, and in 
accordance with the provisions of this chapter.” 

 
[Italics added.] 
 
 RCW 31.24.040(1) states in pertinent part, as follows: 
 

“. . . a financial institution which does not become a member of 
the corporation shall not be permitted to acquire any shares of 
the capital stock of the corporation . . .” 

 
 Thus, while a “financial institution” must become a member in order to be a shareholder 
of the Corporation, it does not follow that a “financial institution” that is a member must 
necessarily become a shareholder as well.  Indeed, while 31.24.040(3) allows a “financial 
institution” to acquire stock in the Corporation, the provision is permissive rather than mandatory. 



 Washington State Department of Financial Institutions 

July 21, 2003 · Page 3 of 6 Pages 

 
 Accordingly, a “financial institution” may be a member but not a shareholder. 
 
Question 4:  Loan Limits 
 
 As a matter of corporation law, a “call” provision in applicable governing documents of a 
corporation binds a member or shareholder, as applicable, to the terms thereof, if the member or 
shareholder assumed its status as a member or shareholder with notice and understanding of the 
“call” provision.  For example, unless the articles of incorporation provide for “assessment,” the 
typical business corporation, chartered only under the auspices of the Washington Business 
Corporations Act (RCW 23B), cannot “assess” or “call” its shareholders.  Moreover, in this 
context, if the shareholder certificate states, as most do, that the shareholder is granted “non-
assessable shares,” the board of directors has no power to make a “call” upon the shareholders.  
This is the corporate governance scheme in a typical business corporation with respect to a “call” 
upon members or shareholders. 
 
 In this case, the nature of the Industrial Development Corporation charter prescribes the 
application of certain statutory provisions, contained in RCW 31.24.050, which set loan limits for 
various types of members in the event of a “call” by the corporation.  These are loan limits set by 
statute, and as such, operate as a limitation upon the corporate governance standard that could 
otherwise be set by the articles of incorporation, bylaws and/or resolution of the board of 
directors. 
 
 Nothing in RCW 31.24.050, however, suggests to us that the governing charter 
documents of the corporation — articles of incorporation, amendments to articles of 
incorporation

1
 or, even in some cases, board of directors resolutions — cannot provide a more 

permissive corporate governance standard, below the “loan limits” established by statute, 
whereupon a member may establish its own limits.

2
  

 
 While we recommend that you seek the services of your own legal counsel in the crafting 
of charter documents, we find nothing in our governing statutes that would preclude us, in theory, 
from “re-approving” a charter whose governing documents established a means by which 
members could establish their own “call” limits below the statutory maximum.   
 
 One strictly advisory note we would like to make at this time, however, is that the 
standard to be voted on by both shareholders and members when amending the articles of 
incorporation for this purpose ought to provide for fairness among all the members in the way in 
which they may exercise self-governance.  RCW 31.24.080 provides for a two-thirds majority of 
the members and a two-thirds majority of the voting shares in amending the articles of 
incorporation.  While shareholders have cumulative voting, the vote of the membership is one 
person-one vote, subject, however, to the attempt by the Legislature, in RCW 31.24.070, to 
create a kind of “cumulative” or “weighted” voting for members according to their respective loan 
limits.  Notwithstanding this attempt at parity (and it is impossible for our counsel or the Division of 
Banks to speculate upon specific future scenarios), it may be possible for a super-majority of the 
members who also constitute a super-majority of the voting shares to adopt a standard that is 
unfair to a minority of the members.  Consider with your attorney how you might prevent this.  
Conversely, if the amendment to the articles of incorporation empowers the board of directors to 
individually negotiate loan limits with each member, are there standards that require the board of 
directors to adopt “call” provisions in its bylaws that are fair to all members? 
 

                                                 
1
 See also RCW 31.24.080 for the standards for amending the articles of incorporation of an Industrial Development 

Corporation. 
2
 Indeed, as set forth in the preamble to RCW 31.24.050, it states:  “Each member of the corporation shall make loans to 

the corporation as and when called upon by it to do so on such terms and other conditions as shall be approved from time 
to time by the board of directors, subject to the following conditions . . .”  [Italics added] 
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 In no event, however, may your governing “call” standard violate the statutory “fairness” 
standard set forth in RCW 31.24.050(4), to wit: 
 

“. . . [E]ach call made by the corporation shall be prorated among 
the members of the corporation in substantially the same 
proportion that the adjusted loan limit of each member bears to 
the aggregate of the adjusted loan limits of all members. The 
adjusted loan limit of a member shall be the amount of such 
member's loan limit, reduced by the balance of outstanding loans 
made by such member to the corporation and the investment in 
capital stock of the corporation held by such member at the time 
of such call.” 

 
Question 5:  The Meaning of “Other Institution”   
 
 RCW 31.24.050(3)(b) states in pertinent part:   
 

“ . . . and such limits as may be approved by the board of 
directors of the corporation for other financial institutions.” 

 
 In the context of this sub-section, we must apply plain meaning and standard statutory 
construction. 
 
 What are “other financial institutions” in this context?  They are any type of “financial 
institution,” as defined in RCW 31.24.010(2), which have not been mentioned previously in RCW 
31.24.050(3)(b).  So, after considering what types of financial institutions have previously been 
mentioned in RCW 31.24.050(3)(b), “other financial institutions,” for this purpose, include a 
“related corporation [of an insurance company], partnership, foundation, or other institution 
engaged primarily in lending or investing funds.” 
 
 To which entity or entities does “board of directors” apply?  It applies, in the opinion of our 
counsel, to the board of directors of the chartered industrial development corporation and not to 
the boards of directors of each of the respective “other financial institutions.”  Otherwise, 
corporation” would have been “plural and not “singular.” 
 
 Thus, it is the board of directors of the corporation (not the “other financial institution”) 
that sets the maximum allowable loan limit. 
 
Question 6:  Member/Shareholder Bank’s Participation Limit 
 
 What is a member/shareholder commercial bank’s participation limit (i.e., loans to the 
corporation plus stock investment), assuming total capital plus unencumbered surplus of 
$20,000,000? 
 
 RCW 31.24.050(3)(b) states, with respect to commercial banks, that the “loan limit” is: 
 

“ . . . two and one-half percent of the capital and surplus of 
commercial banks . . . “ 

 
[Italics added] 
 
This clearly represents $500,000 based on the assumption you have provided.   
 
 RCW 31.24.040(3) states in pertinent part, as follows: 
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“ . . . the amount of the capital stock of the corporation which 
may be acquired by any member pursuant to the authority 
granted herein shall not exceed ten percent of the loan limit of 
such member.” 

 
[Italics added] 
 
 Thus, based on this assumption, a bank, which is both a member and a shareholder, is 
limited to a capital stock investment of $50,000, pursuant to RCW 31.24.040(3), and a maximum 
loan limit of $450,000 (i.e., total participation limit minus stock investment). 
 
 This is concurrent with your own conclusions. 
 
Question 6:  Voting Powers of Member/Shareholder   

You have asked what the voting powers are of a member that is also a shareholder.  This 
can be determined from the plain meaning of RCW 31.24.070, which states, in pertinent part:  

“As to all matters requiring action by the stockholders and the 
members of the corporation, said stockholders and said 
members shall vote separately thereon by classes, and, except 
as otherwise herein provided, such matters shall require the 
affirmative vote of a majority of the votes to which the 
stockholders present or represented at the meeting shall be 
entitled and the affirmative vote of a majority of the votes to 
which the members present or represented at the meeting shall 
be entitled.” 

[Italics added] 

 As we have been informed by counsel, the plain meaning of this provision coupled with 
an understanding of general corporation law, leads us to the conclusion that a member that is 
also a shareholder votes once as a member and also once as a shareholder for each action of 
the corporation requiring a vote of both the members and the shareholders. 

Question 7:  Loan Limit or Loan Amount Outstanding?   

RCW 31.24.070 further states: 

“Each stockholder shall have one vote, in person or by proxy, for 
each share of capital stock held by him, and each member shall 
have one vote, in person or by proxy, for each additional one 
thousand dollars which such member is authorized to have 
outstanding on loans to the corporation at any one time as 
determined under subsection (3)(b) of RCW 31.24.050.” 

[Italics added] 
 
 As our counsel understands it, the intent of the Legislature was to create by statute a kind 
of cumulative voting for “members” similar, in theory, to the cumulative voting that exists in both 
RCW 23B and in RCW 31.24 for shareholders. 
 
 Having said that, however, is a member’s number of votes determined by its loan limit or 
its loans outstanding?  The operative word in this context is “authorized” and not “outstanding.”   
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Since “authorized” is the operative word in the statutory provision, the member’s number of votes 
is determined by the loan limit to be determined from subsection (3)(b) of RCW 31.24.050. 
 
 We trust that we have answered your questions completely and that, in doing so, we 
have been of help in your “re-application” for certification as an Industrial Development 
Corporation pursuant to RCW 31.24. 
 
 If our Division of Banks staff can be of further assistance, please do not hesitate to call 
upon us. 
 
 
Yours very truly, 
 
 
 
David Kroeger 
Director, Division of Banks 
 
Cc:   Helen Howell, Director 
 Joseph M. Vincent, Acting Legal Counsel 
  
 
 




